Je konopí považováno za potravinovou plodinu? Detaily a zajímavosti

Je konopí považováno za potravinovou plodinu? Detaily a zajímavosti

Konopí jako plodina? To je otázka!

Je to opravdu fascinující dotaz, nemyslíte? Když se řekne konopí, mnozí si ihned představí spojení s rekreačním užíváním či psychotropním efektem. Ale nebojte, dneska to budu brát z čistě gastronomického pohledu. Už jste někdy zkusili konopná semínka na salátu? Ta malá světlá zrníčka, která vypadají tak nevinně, ale jsou plná bílkovin, minerálů a zdravých tuků? A co olej? Když si jej naliji na avokádo a přidám trochu soli, mmm, prostě nebe v tlamičce. No ale pojďme se podívat, jestli to konopí má opravdu našlápnuto stát se postrachem brambor, obilovin či jiných tradičních plodin, co říkáte?

Historie konopí: Bylinka pradávných civilizací

Ohlédneme-li se do historie, konopí patří mezi jednu z nejstarších známých plodin. Už v Číně, tisíce let před naším letopočtem, ho pěstovali jako zdroj textilních vláken. Ach jo, staří Číňané, kde byli krásné konopné trička v těch dobách, že? Avšak už tehdy neměli konopí jen pro módu, ale i jako potravu – semínka byla ceněna pro své výživové kvality. Jsou proste malé bomby plné zdraví, a přesto nemají za sebou marketingovou kampaň jako avocado nebo superfood. Asi neměli guteho PR manažera, co myslíte?

Co najdeme v konopném semínku?

No, pokud si představíte superpotravinu bez všeho toho nadýmání, co s ní tak často chodí ruku v ruce, je to přesně konopné semínko. Má perfektní poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin, což je terno pro naše srdce a krevní cévy. Dále obsahuje gamut esenciálních aminokyselin, které si naše tělo neumí vyrobit samo. To z konopných semínek dělá skvělý zdroj kompletních bílkovin – a teď pozor, pro vegetariány a vegany se přímo nabízí červený kobereček. Také jsou bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů jako je E a minerálů - železo, zinek, hořčík a mnohé další. Prostě si řekni, co potřebuješ, a ono to tam nejspíš bude.

Konopí v kuchyni - jak ho použít?

Začneme tradičně u semínek. Ta můžete přidat skoro kamkoliv. Posypu je na ranní ovesnou kaši, zapracuji do domácích pečených tyčinek nebo je hodím do smoothie pro extra nutriční boost. Konopný protein je skvělý pro dny, kdy potřebujete něco lehčího než steak, ale neméně vyživujícího. A satuju vám - konopný olej na vaření? Top záležitost. Ale pssst, na vysoké teploty už je lepší sázet na semínka, protože olej ztrácí na kvalitě. A nezapomínejme na mléko! Konopné mléko má takový jemný oříškový nádech, že ho miluju jak ve sklenici, tak večer v kávě.

Konopí a jeho vliv na zdraví

Už jste slyšeli o CBD, neboli kanabidiolu? No tak to je ten nezlobivý bráška THC, který v konopí také sídlí, ale místo, aby vás zavezl na "trip", pomůže naopak uklidnit tělo i mysl. Osobně ho používám v olejové formě, když mě bolí hlava nebo když se potřebuji pořádně vyspat. Ale zpět k semínkům – ta nám mohou pomoci snížit hladinu špatného cholesterolu, podpořit dobré trávení díky vláknině a hádejte co, jsou dokonce studie, které hovoří o jejich protirakovinných účincích. Jen tak mezi námi, kdyby konopná semínka byla hollywoodská herečka, patřili by mezi ty, co s noblesou odmítají plastické operace a přesto vyhrávají Oscary za nejlepší výkon.

Konopí versus jiné plodiny

Teď ale vážně, sedíme tu a povídáme si o konopných semínkách, ale co když je postavíme vedle třeba pšenice nebo sóji? No, mezi nás, konopí to nevyhrává jen na body zdraví a výživy, též se může pochlubit ekologickým pěstováním. Potřebuje méně vody, co je super v těchto časech klimatických změn, a nežádá si ani o pesticidy ani herbicidy. Přitom se dokáže poprat s erzí půdy a je dobrým předplodinou pro jiné plodiny. Takže v podstatě je to takový dobrý kamarád, co vám ochotně půjčí sekačku na trávu i když vy mu půjčujete jen sůl.

Konopné produkty na trhu

Když se projdete bio oddělením jakéhokoliv supermarketu, oči se vám zalesknou. Konopná semínka? Check. Konopný protein? Také check. Oleje, mléka, a dokonce konopné čaje. A zatímco někteří výrobci hrají na zelenou strunu a balí v eko obalech, jiní sází na to, že vás převálcují designem, který vypadá, jako byste nakupovali v butiku, ne v obchodu s potravinami. A já se přiznám, že občas mi padne do košíku nějaká ta konopná novinka jen proto, že vypadala na poličce tak kouzelně.

Legální aspekty pěstování konopí

No a tady to teprve začíná být pikantní. Za poslední roky se u nás trochu změnil pohled na pěstování konopí. Zatímco dřív bylo za určitých okolností tabu, dnes se už setkáte s licencovanými farmami, které pěstují konopí pro výživové a léčebné účely. A hlavní rozdíl? Obsah THC, ten lákadlo pro rekreační uživatele, musí být pod danou zákonnou hranicí. Jinak řečeno, pěstovat konopí pro jídlo? Fajn. Ale začít doma malý Amsterdam? Ne, to prosím ne.

Konopí ve světové kuchyni

Máte pocit, že konopí ve vaší kuchyni je ještě takové...nové? Tak jen pro info, lidé po celém světě do svých tradičních pokrmů přidávají konopí už odjakživa. V Indie mají bhang, což je takový bylinný nápoj s přídavkem konopí, který se pije hlavně během festivalů jako je Holi. V Nepálu si zase užívají konopí jako koření do omáček a polévek. A já? Když jsem byla na studiích, podařilo se mi zkusit konopné pesto. No, povím vám, bazalkové bylo na dobu neurčitou odsunuto na vedlejší kolej.

Konopí a udržitelnost

Ačkoliv se ve světě "superfoods" a "organic" trendů hovoří o udržitelnosti na každém rohu, konopí tohle není jen prázdné slibování. Jako plodina, která odpouští, že nemáte zahradu ve velikosti středního evropského státu, nemusíte se ani stresovat, že vaše pěstování způsobí kolaps ekosystému. Konopí je přizpůsobivé a málokterá plodina vykazuje tak nízkou ekologickou stopu. Navíc, když si do našeho klimatu tak krásně sedne, kdo ví, třeba uvidíme více konopných polí přímo v České krajině.

Závěrečné myšlenky: Má konopí šanci?

Tak co myslíte, má konopí šanci stát se plnohodnotnou plodinou v našich jídelníčcích a srdcích? Jestli se ptáte mě, má to vše, co by dobrá potravina měla mít: je výživná, flexibilní v použití a dokonce je příjemná pro naši planetu. Je pravda, že ještě potřebujeme nachystat půdu pro širší přijetí konopí jako potraviny, ale s každým dalším konopným latte nebo semínkem na salátu jsme o krok blíž. Mám pocit, že konopí je jako ta dobrá kamarádka, co vám chyběla celý život, ale než jste si uvědomili jak moc je skvělá, prošla kolem vás bez povšimnutí. Naštěstí, u konopí to tak nedopadne, protože už jsme si jej všimli, a jak se zdá, budeme si ho užívat ještě hodně dlouho.

Autor
Daliborka Patáková

Jsem expertka na oblast produktů jako hhc h4cbd cbd thcp thcv hhc-p hhc-o a vápování. Obsah CBD mi velmi fascinuje a často píšu o něm na svém blogu a v různých publikacích. Pracuji v průmyslu spojeném s CBD již několik let a jsem nadšena, že mohu své znalosti sdílet s ostatními. Snažím se být v této oblasti na špičce a neustále se učím o nových produktech a technologiích.

Napsat komentář